Tanösvények

Az Ős-Dráva Látogatóközpont három különböző hosszúságú tanösvényén a látogatók sok élményt és ismeretet szerezhetnek, felfedezhetik a Dráva természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodás világát, de mindezeken túl az Ős-Dráva program megismerésére is lehetőségük nyílik. A tanösvények egyénileg vagy szakvezetéssel járhatóak végig. Mindezen túl, számos tematikus program is kérhető a tanösvényekre, például madármegfigyelés és madárgyűrűzési bemutató, természetfotózás, vagy éjszakai túra, melyen az aranysakál üvöltését is lehet hallani.


08A Hagyományos gazdálkodás tanösvényen az állattartás, a rétgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a méhészkedés, a kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei és szakmai fortélyai ismerhetők meg. Lehetőség van kézbe venni, kipróbálni az útvonal mentén kihelyezett tárgyakat, eszközöket. A látogatók megtapasztalhatják, miként hasznosították őseink a természet adományait fenntartható módszerekkel, harmóniában környezetükkel. A tanösvény végén található majorban a térségre jellemző régi magyar háziállatokat – szürkemarhákat, mangalica sertéseket, racka juhokat és ősi magyar baromfifajtákat – lehet szemügyre venni.

A tanösvény hossza: 900 m
Állomások száma: 11
Szolgáltatások, felszereltség: vezető füzet (magyar, angol, német, horvát nyelven), szakvezetés, MP3, mobilapplikáció (magyar, angol, német horvát nyelven)

 


26A főépület közvetlen közeléből induló Ős-Dráva tanösvényen megismerhető a régi tájhasználat, a folyószabályozás, valamint a rehabilitáció és a revitalizáció lehetőségei. A tanösvény szakvezetéssel, vagy önállóan a kihelyezett táblák vagy hanganyag segítségével járható be.

A tanösvény hossza: 3 km
Állomások száma: 9
Szolgáltatások, felszereltség: táblák (magyar, angol, német, horvát nyelven), szakvezetés, MP3, mobilapplikáció (magyar, angol, német horvát nyelven)

 


Komlós_Attila_20150702_Dráva_él_világa_tanösvény_034

Dráva élővilága tanösvény a terület változatos és különleges élővilágába engedi bepillantani az érdeklődőket a nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig. A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja. A tanösvény szakvezetéssel, vagy önállóan, a kihelyezett táblák vagy hanganyag segítségével járható be.

A tanösvény hossza: 13 km
Állomások száma: 12
Szolgáltatások, felszereltség: táblák (magyar, angol, német horvát nyelven), szakvezetés, MP3, mobilapplikáció (magyar, angol, német horvát nyelven); madárgyűrűző, pallósor, madárvárta, tűzrakó helyek, esőbeálló, 60 fős fedett foglalkoztató, fotósles, stégek, kilátó