Siklós

8-kirandulasok-Siklˇs - Vßr2- Komlˇs AttilaSiklós országunk egyik legdélebben fekvő városa. Közel 11 ezer fős lélekszámával központi szerepet tölt be a kistérség életében, kulturális, gazdasági és kereskedelmi szempontból egyaránt.
1977-ben a városhoz csatolták Máriagyűdöt, az országszerte ismert zarándokhelyet. Itt található többek között a Mária – kegyhely, illetve a templom közelében lévő Szentkút. A búcsújáróhelyként ismert Máriagyűdön évente több mint 20 alkalommal rendeznek búcsút, jeles Katolikus alkalmakkor, mint például Pünkösd és Nagyboldogasszony napja, valamint minden Mária napon. Így sok a visszajáró zarándok, de a Siklósra és környékére érkezők is nagyszámban látogatják a Vll. Pius pápa által elismert zarándokhelyet.
A város továbbá borairól is ismert a Villány-Siklósi borvidék részét képezve. Országunk borvidékei közül a siklósi helyezkedik el legdélebben, területe meghaladja a 2000 hektárt. Jelentőségét elsősorban a szubmediterrán klímának köszönheti, hazánkban ez a terület kapja a legtöbb meleget. Siklós legnépszerűbb borai között említhetjük az Olaszrizlinget és a Traminit.
Siklós mint a történelem tankönyveinkből felbukkanó magyar város, méltán híres történelmi emlékhelyeiről , váráról, hangulatos utcáiról.
Siklósi vár
A Siklósi vár Magyarország egyik legjelentősebb történelmi nevezetességeként számon tartott kulturális örökségünk. A múlt során funkcionált már románkori várként, majd a gótikus stílus, ezt követően a reneszánsz formálta. A ll. vh után régészeti feltárások és folyamatos restaurálás során több tulajdonos keze alatt épült újjá a kor építészeti és kulturális kívánalmainak megfelelően. Falain belül múzeum, étterem és szálloda üzemelt. A Siklósi várban mára csak a vármúzeum üzemel állandó és időszakos kiállításokkal egyaránt. A kiállított tárgyak tükrözik a vár stílus és korszakváltásait, így reneszánsz bútorok, középkori fegyverek, had és várostörténeti kiállítás várja az érdeklődőket, de a festészetet kedvelők is megismerkedhetnek Simon Béla és Istókovits Kálmán kiállított műveivel. A vár egyes részeit nemrég felújították, továbbá látogatóközponttal bővült. A várudvar és vármúzeum különböző szabad és beltéri koncerteknek, daraboknak, előadásoknak ad otthont, ami nagyban növeli az érdeklődők számát.
Thermal Spa Siklós
Megőrzött történelmi, természeti környezetben, a vár közvetlen szomszédságában találjuk Siklós új termálfürdőjét. A siklósi termálfürdőben működő szaunapark, vendéglátóegységek, sportpályák, élményfürdők, hideg és meleg vizes medencék minden korosztály számára kielégítő igényeket nyújtanak. A fürdő területe csaknem 5000 négyzetméteren, háromszintes komlex turistaparadicsomként várja vendégeit.

Siklósi Kerámia Alkotóház

Magyarországon 1969 óta tervben van egy kerámia- alkotótelep létrehozása, melynek gondolatát egy öntevékeny művészeti csoport dédelgette. A keramikus alkotóház 1984-ben talált otthonra a felújított ferences kolostor műemléki környezetében. Mára a kolostor négy szárnyából, a templom csupán egyet használ, a másik három szárny a művészetek szolgálatában áll.
A várfalon belül elhelyezkedő ferences templom a középkori Magyarország egyik legszembetűnőbb gótikus-falkép együtteséről nevezetes. A XVlll. században kibővített, felújított földszintje és a belső udvaron áthaladva a refektóriumban kiállított képek is szabadon látogathatóak. Az iparművészetben élenjáró keramikus művészet ma is él, nyomát hagyta iskolák, színházak falain. Az alkotótelep nyári szezonban iskolát is működtet, mely során az érdeklődők három hetes kurzusokban részt vehetnek az alkotási folyamatban neves szakemberek segítségével.

Malkocs bég dzsámija

Az épület rekonstruálása az 1990-es évek elején kezdődött, majd teljes helyreállítása előtt elnyerte az Europa Nostra díjat. A belső tér értékes szakrális tárgyakkal gyarapodott az Ankarai Néprajzi Múzeum által. A 16. századi török hódoltság idejéből ránk maradt dzsámi a siklósi és Siklós környéki kisszámú iszlám közösség imahelyeként szolgál, ugyanakkor a turisták számára is látogatható belépőjeggyel.

Villány

Villány 1997-től viseli büszkén a „Szőlő és Bor Városa” címet. A hangulatos pincesorok, évente megrendezett bornapok vonzzák a borászat és gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat, akár a közelből vagy távolabbról. A villányi bortermelők közül sokan elnyerték az „Év borásza” titulust, ugyanis turistaváró szemléletük nem csak a borra, hanem annak történetére, termőtalajára, a szükséges természetes és mesterséges beavatkozásokra összpontosul. A pincék sokasága egyaránt fogadja a betévedt turistákat, mint az előre bejelentkezett csoportokat.
A villányi borokról általánosságban tudnivaló, hogy gazdag illat és zamatvilággal rendelkeznek, testes, sötétrubin színű borok, magas alkoholtartalommal. A borvidék sikeréhez hozzájárul, hogy hazánk egyik legmelegebb, legnapsütöttebb vidékén fekszik. Nevezetes borai többek között a Pinot noir, Merlot, Zweigelt, Cabernet sauvignon, Cabernet franc.

Nagyharsányi szoborpark

Villány közelében található a Nagyharsányi szoborpark, melyet 1968-ban hoztak létre a Szársomlyó hegy kőbányateknőjében. A szoborpark művészettörténeti szempontból különösen jelentős, mivel ez az első olyan hely országunkban ahol az alkotók szabadon kísérletezhettek művükön. Az országunk területén egyedülálló szobrok helyi és környékbeli szürke mészkőből készültek. A szoborpark napjainkban látható képe közös tervezéssel alakult ki. A helyszín egyedülálló turisztikai látványosságként szerepel Magyarország látnivalói közt.

Szársomlyó Természetvédelmi Terület

Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj – közöttük a fokozottan védett magyar kikerics – kizárólag itt fordul elő hazánkban. A Szársomlyó neve a régi magyar „szár” szóból ered, mely kopaszt jelentett. A nép nyelvén sziklás felszíne miatt csak „ördög szántotta hegy”-ként ismert. A hegy biztonságot és védelmet nyújtó déli előtere már 3000 éve lakott terület. Már a Római Birodalom telepesei is emeltek itt várost, ők honosították meg a máig meghatározó szőlőművelést is. A hegy csúcsán az 1200-as évektől vár állt, amelynek maradványai ma is láthatóak. A fokozottan védett Szársomlyó egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit kizárólag vezetővel, szakvezetéses túra keretében lehet megismerni, a túrák minden szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap 10.00 órakor indulnak a Nagyharsányi Szoborparktól.

Harkány

A fürdővárosként emlegetett Harkány országos viszonylatban kiemelt jelentőségű gyógyfürdőként van a köztudatban. A harkányi gyógy és strandfürdő minden korosztály számára kedvelt kikapcsolódási hely, ugyanakkor a „reumások mekkájaként” emlegetett gyógyhely, mivel a fürdő területén elhelyezkedő, akár 60 fok feletti vizek, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedések, műtéti hegek, mozgásszervi betegségek gyógyítására szolgálnak.
Harkány területén járók figyelmébe ajánlott még a helyszínen található két református illetve a katolikus templom megtekintése.