Az Ormánság nyugati részének látnivalói:

8-kirandulasok-Kßkics - Reformßtus templom - Komlˇs AttilaBesence: Besence területén is az Ormánság legtöbb falvára, általános vallására jellemző református templom található, mely a 19. században épült és az 1990-es évek második felében történt utolsó felújítása. A besencei református templom két haranggal rendelkezik.
Csányoszró: Területén található a térség egyik legfejlettebb iskolája, illetve a nemrégiben újjáépült óvoda. Református temploma az 1820-as évek elején épült, többszöri restaurálás során elvesztette eredeti stílusát. Csányoszrón található az Ormánság egyetlen szőlődombja.
Drávafok: A településen található a Fodor-család egykori kúriája, mely a magyar közegészségtan alapítójaként számon tartott Fodor József egykori otthona. Az épület falain belül található az Ormánság Alapítvány. Az alapítvány a látogatók részére érdekes programokat nyújt, melyek során megismerkedhetnek a biogazdálkodással, továbbá az alternatív erőforrások használatának, fontosságával. A településtől Északra, a legelő szélén található, az 1896-ban, Ybl Miklós tervezte kastély, melynek tetőzete beomlott, ma már csak a falai állnak. A falu évente otthont ad a Határon túli magyarok fesztiváljának.
Drávaiványi: Kulturális és természeti értékekben egyaránt gazdag része az Ormánságnak. A település festettkazettás, református templomáról nevezetes, melyek az ősi magyar jelképrendszere épülnek. Drávaiványi önkormányzata a természet közeliséget kedvelő, kerékpáros turistákra is gondol, kempingezésre is alkalmas kerékpáros pihenőt építettek a közelmúltban.
Drávakeresztúr: A falvat a Dráva-folyó választja el a közeli Horvátországtól. Egyedi természeti értékei miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi területei közé tartozik. A falu kápolnája 1903-ban épült fel, Szent Kereszt felmagasztalására, tiszteletére építették és avatták fel. Innen ered a Keresztúr elnevezés. A településhez tartozik a Nemzeti Park területén található egyetlen település, Révfalu. A falu nevét egy 1289-es leírásban már említik. A Rákóczi szabadságharc alatt elnéptelenedett, később horvátok települtek be. Az 1990-es évek végén már nem volt állandó lakosa Napjainkban újra benépesült, nem csak üdülő faluként működik, hanem állandó lakosi is vannak. Kápolnáját 1925-ben, Jézus Szentséges Szíve Felmagasztalásának napján szentelték fel. Ezen a napon, minden évben megtartják a kápolna búcsúját, melyen a még élő elszármazottak vagy utódaik találkoznak a jelenlegi lakosokkal.
Drávasztára: Sok szállal fűződik az Ormánsághoz, azonban kultúrájában, népviseletében és szokásaiban is a horvát nemzetiséget, hagyományokat képviseli. A horvát kultúra megőrzésében, a tradicionális hagyományok megismertetésében a helyi iskola érdekelt, ahol már több mint két évtizede folyik a hangszeres népzene oktatása. A hagyományok továbbadásában szintén fontos szerepet tölt be a Biseri Drave (magyarul Dráva Gyöngyei) néven megalakult hagyományőrző tamburazenekar. Drávasztárán az egykori élet tárgyait, eszközeit bemutató emlékszoba is található. A Dráva partján kiépített sétahajó-kikötő és park számos lehetőséget biztosít a gyalogos, kerékpáros túrákra, vízi közlekedésre. A természet adta sokszínű táj, a horgász és vadászturizmust kedvelők számára is kitűnő célpont.
Felsőszentmárton: Lakosságának 90%-a horvát nemzetiségű. A falu névadója, egyben templomának védőszentje Szent Márton. Az 1700-as évek első felében épült Szent Márton templom oltárképe Szent László király átkelését ábrázolja a szentmártoni dráva gázlón. A falutól déli irányban található Mrtvica-holtág, mely természeti értékekben bővelkedik. A falu környékén több helyszín is természetvédelmi területként van nyilvántartva, úgy mint a helyi védett legelőerdő vagy a közelben található Parkerdő.
Gilvánfa: Lakosságának nagy része roma származású. Területén az első régészeti emlék, egy ellentett élű rézcsákány a korai rézkorból származik. Gilvánfa ismeretes még roma, hagyományőrző együtteseiről. A falutól Délre található az Ormánság egyik legszebb fáslegelője.
Gyöngyfa: A falu védett, épített értékét képezi református temploma. A faluban készítik az Ormánsági Gazdasajtot.
Királyegyháza: Régészeti leletek bizonyítják, hogy a rézkorban már lakott hely volt. 1940-es egyesítéséig két különálló település volt Magyarszentiván és Vásározószentgál néven. Az összecsatoláskor Szentgálosiván volt a neve. A Királyegyháza nevet csak később kapta.
Kisasszonyfa: Nevezetességei közé tartozik az Istvánffy család ősi kastélya. Itt született Istvánffy Miklós – humanista történetíró. Épített értékei közé tartozik még az 1765-ben épített római katolikus templom. A terület nagy része síkvidék, ez alól kivételt képez a Kőrisi szőlőhegy.
Magyarmecske: A falut döntően reformátusok lakták. Az 1839-ben felépült református templomot 1841-ben leégés elpusztította és klasszicista stílusban épült újra. A római katolikusok kisebb létszámban képviseltetik magukat a faluban, kápolnájuk másfélszáz éve épült fel.
Magyartelek: A sík területen elhelyezkedő Magyartelek katolikus miséinek templom hiányában az egy épületben működő polgármesteri hivatal, könyvtár és egészségház ad otthont. Itt található ugyanakkor az Ormánság egyik legkiemelkedőbb kastélyépülete, az Országh-kastély, mely klasszicista stílusban épült. A kastély és a körülötte elhelyezkedő park védelem alatt áll.
Markóc: A Drávától néhány kilométerre található Markóc melletti Berek, a természetben kikapcsolódni vágyóknak nyújt számos lehetőséget. A védelem alatt álló hely minden szempontból ideális pihenőhely a nagyváros körforgásából kiszakadni vágyók számára. Berek területe értékes növény és állatfajokat sorakoztat fel. Markócban nevezetességnek számít továbbá az itt található református templom.
Marócsa: A falut több száz hektáros erdőség veszi körül, mely egész évben látogatható. A települést már 1332-es oklevelek említik. Draskovich grófok birtoka volt, 1886-ban épült iskolája ma is áll.
Nagycsány: Nagycsány műemléki és természeti látnivalókban is igen gazdag falu. Református temploma és a Fő úton található parasztháza is műemlékként van számon tartva, utóbb említett a falu jellegzetessége. Természeti sokszínűsége az Ormánság területén gazdagon előforduló növény és állatvilágában mutatkozik meg.
Okorág: Az Ormánság északi részét szegélyező falu. A településen világháborús emlékmű található. Az említett kopjafát Okorág lakói állították az l. és ll. világháború elesetteinek.
Sellye: Az ormánsági falvak sokaságában Sellye központi szerepet tölt be rohamos fejlődésével. Az elmúlt évtizedek területfejlesztései is arra utalnak, hogy Sellye minden szempontból vendégszerető, a fejlődő falvakkal lépést tartó településként kíván megmutatkozni.
Turizmusának fejlesztésében elsődleges szerepet kapott a sellyei termálfürdő fejlesztése. A fürdő mai formájában minden korosztálynak megfelelő kikapcsolódást kínál. A kisgyermekes családokat gyermek és tanmedencével, homokozóval, hintával várja a strand, továbbá nyaranta gyermektáborként is üzemel. A felnőttek számára a szabad strandoláson, úszáson kívül lehetőség nyílik szaunázásra, a termálfürdő területén található Csónakázó-tó körbesétálására. Az aktív pihenést kedvelőknek sportpályákat biztosítottak. Röplabda, focipálya, kosárpálya áll rendelkezésre, de tekézésre, ping-pongozásra és sakkozásra is van lehetőség. Nem elhanyagolható tényező, hogy a sellyei termálfürdő már a gyógyturizmus iránt érdeklődőknek is vonzó desztináció lehet, hiszen nemrégiben a fürdő területén fúrt 800 méter mély termálvízkút 48 C-os vize az idegenforgalomban jól hasznosítható adottság, reumás megbetegedésekre, ízületi gyulladások kezelésére egyaránt alkalmas.
A település kimagasló turisztikai attrakciójának tekinthető a Batthyány család építtette, védelem alatt álló, barokk stílusú Draskovich kastély. A kastélyépületet 7,65 hektáros arborétum veszi körül, mely 1965 óta természetvédelmi területként funkcionál. A parkban több mint 350 fafajta él, több mint 50 fenyőféle, köztük valódi ritkaságokkal, mint a mamutfenyő, balzsamfenyő. A kastélyépület mai formájában kollégiumként funkcionál, így csak nyaranta biztosít szállást az idelátogatóknak.
Sellye évente megrendezi a Dinnyefesztivált, illetve hagyományaik megőrzése céljából az úgynevezett Ormánsági Napokat.
Sellyétől Északra található a helyi védelem alatt álló Kisrét, mely változatos növéynvilágával az egyik legszebb mocsárrét a Dráva-síkon. A horgászni vágyók is találnak kedvükre való elfoglaltságot a helyi horgásztónál.
Sósvertike: Népi építészeti öröksége a klasszicista stílusban épült református temploma.
Sumony: Barokk stílusú templomát 1866-ban szentelték fel. A Sumony-halastavak mellett működik az ország legrégebbi Madárgyűrűző Állomása. 1981 óta több mint 400 000 madarat gyűrűztek meg az idelátogató szakemberek és amatőr madárbarátok.