Az Ormánság keleti része:

8-kirandulasok-Kˇrˇs - Reformßtus templom - Komlˇs AttilaAdorjás: A Harkány és Vajszló közötti kis település legjellegzetesebb látnivalója az 1836 körül épült református templom. Feltételezhető, hogy a templom égetett fatéglái a közeli kémesi vagy diósviszlói vár lebontása során kerültek most található helyükre. A templom falain belül a vörös, kék és sárga színű virágminták dominálnak, ugyanakkor a táblák sokaságából kitűnik egy, a Noé bárkáját ábrázoló részlet is.
Baranyahídvég: A falu a Fekete-víz völgyében található, református temploma a XVIII. században épült.
Bogádmindszent: Czynderibogád és Mindszent 1935-ös egyesítéséből alakult település. Református templomát a közelmúltban újították fel.
Cún: 1244-ben IV. Béla Sun ispánnak adja a települést. Nevezetessége a református templom mellett álló több száz éves kocsányos tölgy. A falutól Délre található a Cún-Szaporcai holtágrendszer, mely a Duna-Dráva Nemzet Park része.
Diósviszló: Az ősi természetes dióligeteiről ismert falu Harkányhoz közel található. Református temploma az 1800-as évek elején épült.
Drávacsehi: A ll. világháborúban dúló csaták során református templomát lebombázták, a háborúban elesettek emlékére világháborús emlékművet emeltek.
Drávaszerdahely: Református templommal rendelkezik, hasonlatosan a többi ormánsági faluhoz. A szabad területek parkosításával, virágok és fák ültetésével teszik hangulatosabbá a települést. Határában természeti értékekben gazdag mocsaras legelő található.
Hegyszentmárton: A falu zártkerti részében, a Szőlőhegynek keresztelt részen üdülőfalu alakult ki. A falu temetőkápolnával és Szent Pál tiszteletére megemlékezve haraglábbal rendelkezik.
Hirics: A Dráva árterületén fekszik. Nemrégiben játszótérrel bővült. Határában fás- legelős ősgyep található.
Ipacsfa: Református templomának falán emléktáblát helyeztek el, a második világháború halottjainak tiszteletére. Az emléktáblát minden falu ünnepnapon megkoszorúzzák.
Kemse: Jellegzetessége, hogy házai bokortelepülést, kör alakú teret alkotnak. A falu ékessége a parkosított főtér.
Kémes: A bronzkortól lakott település. Első írásos emléke a XI. századból ered. Református temploma 1800-ban épült, festett mennyezetét 1826-ban készítették. A település nevezetessége a malom épület, mely viszonylag jó állapotban van.
Kisszentmárton: Kisszentmárton környezete vizekben bővelkedik. Itt található a Mailáthpusztai-horgásztó, a Fekete-víz és a kisszentmártoni tavak. A település déli részén található Mailáthpuszta, ahol a látogatók számára kulcsos turistaház van fenntartva. A település még református templomáról és világháborús emlékművéről ismert.
Kovácshida: Az 1830-as években klasszicista stílusban épült fakazettás, református temploma. A templom belseje visszatükrözi az ormánsági népi díszítőművészetet, melynek jellegzetes vonásai a színes festésű mennyezet, festett karzat és zsoltártábla. Kovácshida területén a tőzegbányászat után visszamaradt láptó található, amely vízimadarak sokaságának ad otthont.
Kórós: A központban található református templom egyszerre hordozza magában a barokk, copf és klasszicista stílusjegyeket, mellyel a környék legszebb templomaként tartják számon. Ehhez hozzájárul páratlanul szép, gazdag színvilágú festett mennyezete.
Ózdfalu: A faluban katolikus templom és imaház található.
Piskó: A település közepén található a református templom. A falu jellegzetessége a templom melletti hősök szobra, melynek tetején rézből készült turulmadár foglal helyet, lábainál kardot őrizve. Az emlékmű érdekessége még a Trianon előtti Magyarország domborműves képe. Piskóhoz tartozik az Ó-Dráva holtág, mely halállományában igen gazdag. A falu közepén széles kanális nyúlik el, mely egykor vízgyűjtő árokként funkcionált.
Rádfalva: Kései klasszicista stílusban épült református temploma legfőbb jellegzetessége.
Szaporca: Területén református templom található, mely az 1830-as években épült. További értéke a 2008-ban épült tájház. A település jellegzetes alakját a ma is jól kivehető hajdani Fekete-víz meder adja.
Tésenfa: A település déli határa a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Gazdag vízi világa teszi látványossá.
Vajszló: Infrastrukturális szempontból jól megközelíthető a kistérség második legnagyobb települése, Vajszló. Itt található többek közt a Kodolányi Emlékmúzeum, a múzeum létrejöttének legfőbb oka, hogy az író Kodolányi János szülőföldjének tekintette az Ormánságot, ez által ő vitte be a magyar irodalomba. Kodolányi családjának egykori otthona a mai emlékmúzeum, ahol a család személyes tárgyai, Kodolányi írói munkásságának remekei tekinthetők meg. A természetkedvelők is bőven találnak kikapcsolódási lehetőséget, ugyanis a falu közelében ligetes erdők, éger láperdők festői környezetet biztosítanak. A településtől Északra található a Bükkhát Erdőrezervátum. Közlekedési csomópont révén mind épített mind természeti értékei miatt a falusi turizmus fellendíti a község életét, az érkező turistáknak szálláshelyet is biztosítanak. Minden évben megrendezett jeles ünnepük a Vajszló Napok, melyet augusztus közepén tartanak.
Vejti: Területének jellegzetessége sokszínű növény és állatvilága. Különösen a ragadozó madarak lelhetők fel a környéken, mint a gyöngybagoly, macskabagoly, rétisas. A mezők és ligeterdők szarvasoknak, őzeknek otthona, de vaddisznó és vadmacska is előfordul ezen élőhelyeken. A falutól Északra található az Ős-tölgyesnek nevezett helyi védett, valamikori fáslegelő.
Zaláta: A falu közepén áll a református templom, előterében több száz éves kocsányos tölgyekkel.