Major

Szaporca-juhokA Hagyományos gazdálkodás tanösvény végén, a főépülettől kb. 600 méterre felépült majorban a térségre egykor jellemző régi magyar háziállatokat bemutató épületegyüttes található. Itt ismerhetőek meg azok a ma már ritkán látható állatok, amelyek őseink mindennapi megélhetését segítették egykor. A látogatók szürkemarhákat, mangalica sertéseket, hucul lovakat, régi juh- és baromfifajtákat tekinthetnek meg.

Szürkemarha

A majorsági épületek építmények látványa ugyan modern formában, de igyekszik közvetíteni azt a falusi környezetet, ami az igényes gazda portáján mindig is megtalálható volt. A módos gazdáknál az állattartásra szolgáló épület, azaz a pajta és az istálló mindig is időtálló építőanyagból készült, méretei lehetővé tették akár a szénával púposan rakott szekér befogadását is.

Az állatbemutatóban látható szelíd jószágok mellett megtekinthetőek a valamikori paraszti gazdaságokban az állattartáshoz, szénabetakarításhoz, gyümölcsfeldolgozáshoz használt munkaeszközök is. Ezek jó része ma is megállná a helyét, de a kézi munkaerő és az idő hiánya miatt mára múzeumi tárgyakká váltak.

Állattartás

gyongytyukA szaporcai állattartó telepen igazgatóságunk igyekszik a régóta honosult, vagy a közhasználatban jobban ismert fogalom szerint –őshonos- állatfajtákból minél többet bemutatni, emberközelbe hozni. A tartásmód a jelenleg elfogadott extenzív technológia szerint folyik, azaz a jószágok nem fogyasztanak ipari takarmányt és a lehető legtöbb időt a legelőn töltik. Ez alól kivételt képez a mangalica és a baromfifélék, melyek csak a bemutató telepi kifutóban tölthetik az idejüket. Zöldtakarmány igényüket kaszálással biztosítjuk. Természetesen állataink állategészségügyi felügyelet alatt állnak, azaz minden hatósági előírás szerinti állatorvosi beavatkozáson átesnek. A téli szálastakarmányt a saját kezelésű, természetvédelmi oltalom alatt álló rétekről takarítjuk be, mely azt jelenti, hogy szénából teljesen vegyszermentes takarmányt tudunk biztosítani. Abraktakarmányt vásárolunk, mert a juhok télen, a sertések és a baromfifélék egész évben igénylik a szemestakarmányt. E célra zabot, búzát, árpát és kukoricát vásárolunk.