Kenuzás a Fekete-vízen – szeptember 24-25.

A Bőköz Fesztivál alkalmából rendkívüli kenutúrák indulnak a Fekete-vízen szeptember 24-én és 25-én! A kezdőknek, családoknak is ideális, könnyű kenutúra helyszíne a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont közelében elhelyezkedő Fekete-víz. A vízitúrán a terület természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, akik szerencsés esetben az ártéri madárvilág képviselőivel – szürke gémekkel, nagy kócsagokkal – is találkozhatnak.

Túra hossza, időtartama: kb. 10 km, 3-4 óra
Helyszín: Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca
Időpontok: 2016. szeptember 24. 10.00, 14.00; 2016. szeptember 25. 10.00, 14.00
Közlekedés: egyénileg
Létszám: maximum 40 fő, előzetes jelentkezés szükséges

Részvételi díj: 3400 Ft/fő egységesen, mely tartalmazza a túravezetést, a kenuk, evezők és mentőmellények bérleti díját.

Hasznos:
Felszerelés, ruházat: esőkabát, fejfedő (kalap, sapka, kendő, sál a nap ellen), evezéshez megfelelő cipő vagy szandál, felsőruházat (amely véd az erős napsugárzástól), váltóruha, napszemüveg, szúnyogriasztó, ivóvíz, élelem

Részletes program:
Ős-Dráva Látogatóközpont – szaporcai híd – Dráva torkolat – szaporcai híd – Ős-Dráva Látogatóközpont

Gyülekezés az Ős-Dráva Látogatóközpontban a recepciónál. A túravezető tájékoztat mindenkit a túrával kapcsolatos tudnivalókról, elmondja a betartandó szabályokat, és elosztja a csapatokat. Ezután elsétálunk a hídhoz, ahol a csapatok egymás után vízre szállnak. Ezután lassan elkezdünk evezni a Fekete-vízen lefelé a folyással megegyező irányba.
Elhaladunk kis öblök, horgászok mellett, ha csendben vagyunk, vízimadarakat: kócsagokat, szürke gémeket is láthatunk.
A Drávához közeledve beérünk az ártéri erdőbe, itt kicsit kalandozunk, majd a torkolat előtt visszafordulunk, és visszaevezünk a szaporcai hídhoz. Ez a túra remek bevezetést jelenthet a kezdők számára, hiszen sodrás nincs, technikai nehézségre nem kell számítani, családoknak gyerekekkel is biztonságos, és kiválóan kiegészíti a látogatóközpont programját.

Fakultatív program:
Az Ős-Dráva Látogatóközpont megtekintése egyénileg
A látogatóközpontba a Bőköz Fesztivál szombati és vasárnapi napján (szeptember 24-25.) egységes kedvezményes belépődíj váltható: 400 Ft/fő.

Egyéb fontos tudnivalók:
– A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrán gyerekek csak szülői felügyelettel vehetnek részt, egy kenuban 14 éven aluli gyermekek nem lehetnek egyedül, a kormányosnak mindenképpen felnőttnek kell lennie! Minimális korhatár: szülői engedéllyel 10 év, szülői felügyelet esetén nincs alsó korhatár.
– Szándékos károkozás esetén a kenukban esett kárt a résztvevőknek kötelessége megtéríteni.
– A túrán csak vízi túrára alkalmas állapotban lehet részt venni (alkoholos befolyásoltság alatt nem), ha valakinek bármilyen betegsége van, arról tájékoztatni kell a túravezetőt!
– A vízen közlekedni csak jó látási viszonyok között szabad. A kenuk kötelesek együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. Vízen tartózkodni napnyugta után tilos. A túra csak abban az esetben marad el, ha az időjárás veszélyhelyzetet teremt (pl. vihar), illetve amennyiben hosszan tartós, kiadós csapadék várható. Ezekben az esetekben időben tájékoztatjuk a résztvevőket.
– A vízi túra során szemetelni tilos, és igyekezni kell a természetben megfelelően viselkedni, ne zavarjuk az állatvilágot, ne tegyünk kárt sem a hajókban, sem a környezetben!

• Megközelítés: A látogatóközpont az M60-as autópálya pécsi leágazójától 35 km-re található. Az autópályáról letérve az 58-as úton Harkányig autózunk, erről letérve Kovácshida és Kémes falvakon át Szaporcára érünk. Innen már táblák mutatják a látogatóközpont felé vezető utat, kb. 1600 m-re található a komplexum, a falu határában.
GPS: N45.800786 E18.099041
• Étkezés: egyénileg. A közelben csárda és 2 km-re bolt is található.

Információ, előzetes bejelentkezés:
Tel.: 30/551-6710
E-mail: info@helian.hu
www.helian.hu