Az Ős-Dráva Látogatóközpont programjai a Bőköz Fesztiválon

A szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont az Ormánság, a Kelet-Dráva Tájegység természeti értékeit, valamint hagyományait komplex, élményközpontú formában mutatja be interaktív kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal. A 2017. augusztus 25-27. között megrendezésre kerülő Bőköz Fesztivál időtartama alatt a látogatóközpont kiállításán rendkívüli tárlatvezetés, a hagyományos gazdálkodás tanösvényen szakvezetés, továbbá madárgyűrűzési bemutató, kenutúra, NATURA2000 feladatösvény várja a fesztivál résztvevőit.

Programterv

2017. augusztus 25-től szeptember 18-ig Szatyor Győző grafikus, szobrász, a Népművészet Mestere, Kós Károly-díjas faművész Kodolányi illusztrációk című kiállítása tekinthető meg a látogatóközpontban.

A Dráva élővilága kiállítás megtekintése szakvezetéssel

A Dráva múltját és jelenét feldolgozó kiállítás bemutatja a folyó földrajzát, információt nyújt a Dráva jellegzetes élőhelyéről, jellemző állat- és növényfajairól, valamint a régi ormánsági életről és a helyi néphagyományokról.
Időtartam: 45 perc.
Időpontok: péntek 10.00, 14.00, szombat 10.00, 14.00, vasárnap 11.00
A szakvezetés díját a belépőjegy tartalmazza.

Szakvezetés a Hagyományos gazdálkodás tanösvényen

Találkozás őshonos magyar háziállatokkal, hagyományos gazdálkodási módok és állattartási eszközök megismerése. A magyar szürkemarhák, a hucul lovak, a mangalicák, a parlagi kecskék és a juhok, valamint a baromfiudvar lakói maradandó élményt jelentenek mindenkinek. Időtartam: 1 óra.
A szakvezetés díját a belépőjegy tartalmazza.
Időpontok: péntek 15.00, szombat 10.45, 15.00, vasárnap 13.00.

Kenutúra a Fekete-vízen

Kezdőknek, családoknak is ideális, könnyű kenutúra a szaporcai Fekete-víz hídjától a Dráva torkolatig majd vissza. A résztvevők a terület természeti értékeit ismerhetik meg, a kisvízen alig van sodrás, nem mély a víz. A résztvevők oktatásban részesülnek a kenuzás alapjait illetően.
Időpont: szombat 10.00, 15.00.
A túra időtartama kb. 3 óra, a részvételi díj egységesen 3400 Ft/fő.
Előzetes jelentkezés szükséges: 30/551-6710. E-mail: info@helian.hu

Madárgyűrűzési bemutató

A hálóval befogott madarakat közelről lehet megtekinteni,
miközben a program vezetője sok érdekességet mond el a madarakról,
a madárgyűrűzés szerepéről, annak fontosságáról. A program helyszíne a Dráva élővilága tanösvényen kialakított madárgyűrűző állomás, melyet a főépülettől kb. 2 kilométeres könnyű sétával lehet megközelíteni. Időtartam: 2 óra.
Időpont: szombat, 09.00
A programon való részvétel díját a belépőjegy tartalmazza.

NATURA2000 feladatösvény

A gyümölcsöskertben kialakított útvonalat végigjárva a résztvevők játékos feladványok segítségével megismerhetik a védett fajokat.
Időpontok: péntek 10.45, vasárnap 14.00
A programon való részvétel díját a belépőjegy tartalmazza.

Kerékpárbérlési lehetőség

A látogatóközpontban kerékpárok bérelhetők a környék felfedezésére,
a szép természeti környezet bebarangolására.
Bérleti díj: 200 Ft/megkezdett óra (+kaució)

Találkozási pont a programok előtt a főépületben az információs pultnál

A fesztivál ideje alatt – augusztus 25-26-27-én – a látogatóközpontba egész napra érvényes, rendkívüli, kedvezményes belépődíj mindenkinek egységesen 400 Ft/fő.

facebook.com/bokozfesztwww.bokozfeszt.hu

A programokon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A résztvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.